Deșeurile organice sunt valoroase
Rhein-Main Deponie GmbH (RMD), își desfășoară activitatea în mijlocul Germaniei, între Wiesbaden și Frankfurt. Compania s-a specializat, printre altele, în procesarea și utilizarea deșeurilor organice, fiind cel mai mare producător de energie electrică regenerabilă din regiune.
Pe lângă depozitul de deșeuri, RheinMain Deponie GmbH dispune de o instalaţie de fermentaţie, o instalaţie de utilizare a biogazului, și în parcul de depozitare Rhein-Main din Flörsheim, o centrală electrică pe biomasă și sisteme fotovoltaice. Aproximativ 50.000 de tone de deșeuri biogene sunt procesate în prezent în instalaţia de fermentaţie în fiecare an. Un tocător și o mașină de sortare de la Komptech stau la baza procesului de fermentaţie.
Rhein-Main Deponie GmbH s-a bazat pe surse de energie regenerativă chiar și înainte de introducerea Legii surselor de energie regenerabilă (EEG).
Iniţial, pentru generarea energiei electrice ecologice, a fost folosit gazul de la gropile de gunoi municipale. Ulterior, au fost adăugate instalaţiile de fermentaţie din Flörsheim și Neu-Anspach. „Baza construcţiei instalaţiilor de fermentaţie a fost acceptarea și eliminarea pe termen lung a deșeurilor organice produse în districtele MTK și HTK”, explică Thomas Richter, directorul departamentului RMD pentru „instalaţii de biogaz și deșeuri verzi”. Scopul a fost reciclarea deșeurilor biologice rezultate, într-un mod de înaltă calitate - material și energetic, pentru a menţine rutele de transport eficiente și pentru a oferi municipalităţilor tot ce era necesar, într-un cadru rezonabil din punct de vedere economic.
Prelucrarea se face integral cu utilaje marca Komptech
Prima instalaţie de fermentaţie anaerobă a fost construită în anul 2008. Pentru procesarea deșeurilor organice, RMD a ales o soluţie tehnologică ce implică utilaje staţionare produse de către Komptech, respectiv un tocător cu două axe Crambo și un ciur tip star screen.
În urmă cu 6 luni aceste utilaje au fost înlocuite cu unele noi deoarece, prin modificarea legislaţiei privind deșeurile organice, cerinţele privind calitatea produselor rezultate au devenit mai stricte, ceea ce a făcut necesară achiziţionarea de noi echipamente, mai performante.
Richter: „Costurile primelor echipamente au fost complet amortizate după numai zece ani. Ţinând cont că durata sa de viaţă este de 14 ani, noi am obţinut un avantaj financiar important, dar în același timp putem spune că reprezintă o dovadă a calităţii remarcabile a pieselor din componenţa echipamentelor Komptech.”
Noile echipamente trebuie însă să asigure o capacitate mai mare, eliminarea totală a materiilor străine din deșeurile organice și un refuz de sortare foarte redus. Sistemul de sortare cu “stea” de la Komptech s-a dovedit a fi ideal pentru satisface noile cerinţe extrem de restrictive.
Procesarea și reciclarea deșeurilor organice reprezintă pilonul esenţial al procesului de obţinere a energiei regenerabile.
Komptech adaptează utilajele în funcţie de cerinţele clienţilor
Noua soluţie de sistem personalizată constă dintr-un tocător Crambo 3400, un echipament de sortare/cernere star screen în două trepte, un separator magnetic, un dispozitiv de aspirare folie plastic și un separator cu role pentru materiale grele. Christian Hüwel este responsabil pentru proiectele de „tehnologie staţionară” la Komptech Germania și explică: „Tocătorul și echipamentul de sortare determină calitatea procesului. Ca și tocător cu funcţionare lentă, Crambo este una dintre cele mai bune mașini pentru procesarea deșeurilor organice, deoarece doar rupe/deschide pungile de plastic, care conţin deșeurile, nu le si mărunţește. Ulterior acestei procesări componentele foliei de plastic pot fi separate mai eficient. În plus, mașina este robustă și funcţionează in versiune staţionară, cu motor electric, ceea ce reduce semnificativ cheltuielile și efortul de întreţinere.”
Refuz de sortare foarte mic
În loc de a utiliza un singur star screen cu prelucrare uniformă, în procesul de producţie sunt utilizate două echipamente în cascadă. Astfel, materialul care nu ajunge pe banda transportoare după prima punte de cernere, trece printr-un proces de aspirarea peliculară și apoi este procesat de a doua punte. Aici, deșeurile organice sunt procesate din nou, iar aglomerările de materiale sunt mărunţite. Această nouă soluţie de sortare reduce semnificativ nivelul refuzului de sortare, iar costurile ce apar datorită procesului suplimentar de eliminare a refuzului sunt reduse la jumătate.
Directorul centrului RMD afirmă că noul proces tehnologic implementat de Komptech este perfect adaptat la munca de zi cu zi, iar dacă apar probleme tehnice, echipele specializate sunt totdeauna disponibile pentru intervenţie.
În fiecare an, din 50.000 de tone de deșeuri organice centrul de prelucrare RMD generează aproximativ 10 milioane de kilowaţi-oră de curent, care este descărcat în reţeaua naţională de electricitate, dar și căldură, care este trimisă spre sistemul de termoficare al orașului Hochheim. Colaborarea exclusivă cu Komtech, cel mai important producător internaţional de echipamente și utilaje pentru tratarea mecanico - biologică a deșeurilor solide și pentru tratarea biomasei, a făcut din RMD un centru de referinţă în domeniul producţiei de energie regenerabilă.