Keestrack transformă deșeurile din demolare în materie primă pentru construcții durabile
Compania germană Büscher este primul constructor din lume care a construit o casă întreagă prin reciclarea deșeurilor provenite din construcții și din demolări. Elementele portante și neportante ale pereților interiori au fost realizate în proporție de 100% din agregate reciclate.
Chiar dacă ideea de a utiliza materiale provenite din reciclarea deșeurilor din construcții și demolări (R&D) pare cât se poate de ecologică în prezent, firma a avut nevoie de nu mai puțin de 8 ani pentru a studia și pune la punct tehnologia necesară obținerii betonului din materiale R&D și pentru a obține aprobările și certificările necesare utilizării lui.
Betonul rezultat prin utilizarea noilor tehnologii este de foarte bună calitate, costurile de producție sunt reduse iar rezultatul este un produs durabil și neutru din punctul de vedere al impactului asupra mediului, întregul lanț de producție eliminând o cantitate redusă de bioxid de carbon în mediul ambiant.
Dar pentru a realiza o economie circulară închisă, în care se reutilizează integral deșeurile și materialele provenite din demolări, cu un impact minim asupra mediului, fiecare etapă a lanțului de producție trebuie atent pregătită. Astfel, fabrica de producție a betonului este alimentată cu celule solare, iar cel mai important poluator în mod normal, și anume echipamentele de concasare și sortare a materialelor provenite din demolări, este aproape neutru din punctul de vedere al carbonului emis în aer, datorită echipamentelor furnizate de producătorul mondial Keestrack.
Keestrack: eficiență înaltă, impact ZERO asupra mediului
Întregul șantier destinat producerii betonului este alimentat de la o serie de panouri solare care furnizează până la 323 kW/h de energie din surse regenerabile, aceasta fiind utilizată pentru alimentarea fabricii de beton, dar și a concasorului Keestrack cu impact R3e ZERO și a echipamentului de sortare K4e ZERO. Ambele utilaje Keestrack sunt complet electrice și alimentate cu energie regenerabilă, nefiind necesară utilizarea unui motor cu ardere.
Deoarece motoarele electrice antrenează majoritatea echipamentelor mobile de concasare și sortare, precum și sisteme hidraulice necesare, utilajele Keestrack funcționează aici cu ZERO emisii de CO2. Keestrack este cunoscută printre specialiștii din întrega lume ca fiind o companie creatoare de tehnologii avansate, fiind printre primele din lume care au adus pe piață utilaje cu acționare integrală electrică. În prezent, majoritatea utilajelor și echipamentelor Keestrack sunt disponibile în versiunea electrică ZERO, fără emisii de carbon.
Când sunt conectate la o rețea de curent, precum șantierul de reciclare al producătorului Büscher, unde folosesc energie regenerabilă provenită din panouri solare fotovoltaice, cele două utilaje de concasare R3, și respectiv sortare, K4 au zero emisii de carbon. Puterea necesară pentru acționarea lot este în acest caz de aproximativ 152 kWh. Utilizarea lor aduce și alte avantaje proprietarului, deoarece costurile de operare și întreținere scad semnificativ datorită lipsei motorului termic.
Concasorul cu impact R3e ZERO și stația de sortare K4e ZERO
Toate utilajele ZERO-drive dezvoltate de către Keestrack funcționează fără motor cu ardere internă. Astfel, motoarele electrice antrenează echipamentele mobile de concasare și sortare, alimentând inclusiv circuitele hidraulice.
Această schimbare majoră a modului de acționare al noilor game de utilaje a avut loc deoarece în prezent sistemele de acționare electrică reprezintă cele mai ecologice și mai eficiente opțiuni existente în prezent pe piață, depășind ca și eficiență sistemele tradiționale cu motor. De asemenea, cu acestea, utilizatorul final este mai puțin dependent de un anumit furnizor de motoare. În cazul în care nu există nici o sursă de electricitate disponibilă în apropierea șantierului, utilizatorul final poate utiliza propriul generator sau poate alege una dintre unitățile pe șenile cu motor diesel și generator de la Keestrack.
Tehnologia inovatoare originală Keestrack, gradul înalt de siguranță în timpul utilizării și designul concasorului cu impact R3 au fost recompensate cu mai multe premii europene de design, inclusiv premiul Red Dot. Acesta este compact și ușor de transportat, fiind disponibil inclusiv în versiunea diesel/hidraulică, versiunea electrică cu plug-in (cu generator diesel de rezervă) și versiunea ZERO (electrică complet plug-in fără generator de rezervă). Capacitatea sa de lucru poate ajunge la 250 de tone pe oră.
Concasorul mobil R3e ZERO este echipat cu un sistem de alimentare ce asigură avansul materialului prin vibrație, acesta incluzând un sistem de presortare pentru dimensiuni maxime ale materialului de alimentare de 1.200 mm x 920 mm, asigurând astfel o calitate înaltă a sorturilor rezultate și un grad redus de uzură al echipamentului. Deschiderea de intrare este de 770 mm x 960 mm iar rotorul are un diametru de 1.100 mm și o lățime de 920 mm. Concasorul este echipat cu un sistem de recirculare a refuzului în circuit închis și o sită de sortare cu dimensiuni de 3.100 mm x 1.400 mm ce permite obținerea unui sort.
De asemenea, R3e ZERO este prevăzut și cu un sistem de separare cu aer comprimat pentru plastic, lemn sau hârtie, completat de o bandă magnetică pentru îndepărtarea metalelor din materialul rezultat din demolări.
Concasorul cu impact R3e ZERO are o masă proprie de 32 t și priza sa de putere de 125 A permite alimentarea inclusiv a echipamentului de sortare K4e ZERO cu o masă de 28 t.
Echipamentul de sortare K4e ZERO oferă o productivitate ridicată, având o capacitate de până la 350 t/h. Sistemul de sortare double-deck oferă o suprafață de lucru 4.200 mm x 1.500 mm, care împreună cu platforma de alimentare realizată din plăci rezistente din oțel, și datorită posibilității reglării hidraulice al unghiului de înclinare al sitelor, asigură un volum mare de piatră sortată la o calitate excelentă. Numeroasele opțiuni și posibilitatea de a alege dintre diferite configurații ale sitelor fac din echipamentele seria K4 unele dintre cele mai versatile sisteme de sortare existente pe piață.
Fiecare utilaj produs de către Keestrack este proiectat special pentru a oferi un acces simplu al echipei de service, reducându-se la minim timpii de întreținere și reparații. În plus, gama ZERO de la Keestrack oferă cel mai mare timp de utilizare fără întreruperi deoarece întreținerea fiecărui echipament este mult redusă datorită faptului că nu există motoare diesel.
Cele două utilaje Keestrack instalate la Büscher au fost echipate cu telecomenzi care permit controlul concasorului și a instalației de sortare de către operator direct de la volanul excavatorului cu care le alimentează. Ambele echipamente au integrat un sistem de pulverizare cu apă care poate fi folosit atunci când se ridică prea mult praf în aer în timpul lucrului.
De asemenea, ambele echipamente sunt echipate cu sistemul telematic avansat UMTS Keestrack-er, acesta oferind informații despre randament, localizarea lor, și funcționare corectă în timp real. De asemenea Keestrack-er permite efectuarea de actualizări de software de la distanță, dacă este necesar. Testele de diagnosticare pot fi efectuate pentru toate componentele, inclusiv alimentatorul, sita, concasorul și benzile transportoare.
În România, întreaga gamă de utilaje și echipamente Keestrack este disponibilă prin importatorul unic al mărcii, societatea CTE Solution Utilaje Specializate.