Primul excavator - concept  Inapoi

MECALAC este unul din marii producători de tehnologie destinată sectorului construcţiilor. Inovaţia, cu scopul de lucra mai simplu, mai eficient, mai sigur și bineînţeles cu costuri mai mici reprezintă o caracteristică a ADN-ului său profesional.

Utilajele create, eficiente și polivalente, se remarcă prin calităţile lor unice, dar și prin designul deosebit.


masinile viitorului introDouă invenţii au atras atenţia anul trecut în cadrul salonului internaţional de tehnologii în domeniul construcţiilor, Intermat 2015: sistemul de cuplare rapidă CONNECT, care a și câștigat un premiu de inovaţie pentru simplitatea și eficienţa sa și sistemul de operare Intuitive Operating.

Istoria acestui sistem de operare este de asemenea interesantă, totul pornind de la ideea că un utilaj îndeplinește trei tipuri de activităţi importante: se deplasează de la un loc de lucru la altul, lucrează sau trebuie parcat în afara orelor de lucru. Pentru fiecare dintre ele, operatorul trebuie să efectueze o serie de comenzi repetitive. Specialiștii grupului francez au realizat faptul că multe dintre mișcările standard ce sunt făcute pentru fiecare activitate de către operator pot fi automatizate. Astfel, tabloul de bord complex, cu comenzi colorate, display central, șamd a fost înlocuit cu un comutator cu ajutorul căruia operatorul poate selecta tipul de operaţiune ce trebuie realizată. O simplificare incredibilă, cabina devenind mult mai încăpătoare odată cu reducerea masivă a numărului de comenzi. De asemenea, operatorul se concentrează doar asupra drumului, în cazul deplasării de la un punct de lucru la altul, sau asupra comenzilor de săpare, dacă trebuie să lucreze.

Problemele utilajelor clasice…

Ideea de concept o întâlnim în special în industria autoturismelor, acolo unde marii producători înglobează într-o singură mașină toate tehnologiile care vor fi prezente pe vehiculele de serie în următorii ani. Industria producătorilor de utilaje reușește cu greu să mai aducă tehnologii revoluţionare, aici calculele făcându-se la rece, eficienţa și durabilitatea fiind pe primul plan. Și totuși, niciodată să nu spui niciodată… inginerii de proiectare de la Mecalac s-au întâlnit cu o asociaţie profesională a constructorilor, și au ascultat ceea ce spuneau operatorii:

  • Problema 1 – ce se întâmplă dacă se construiesc case cu scara mutată la stânga cu un metru faţă de ușa de intrare? Trebuie să faci un salt ca să intri. Utilajele de săpat și transportat pământul au scara de acces înaltă și de multe ori situată în lateral, orice neatenţie din partea operatorului putând duce la un accident.
  • Problema 2 – centrul de greutate al unui utilaj este în general situat sub cabină, central. Dar în cazul utilajelor înalte, mai ales cele pe pneuri, acesta este situat la distanţă faţă de pământ, ceea ce duce la limitare încărcării cupei până la o anumită greutate și mai ales la folosirea calajelor, manipularea acestora ducând la un timp efectiv de lucru mai mic.
  • Problema 3 – alimentarea cu combustibil. Prea sus sau prea în spate, oricum operatorul trebuie să coboare din cabină, să se deplaseze pe ploaie până la rezervorul de alimentare, care la rândul lui poate fi situat la distanţă faţă de pompă…

… rezolvate de noul concept MWR

Din punct de vedere constructiv, era clar că utilajul ideal trebuie să îmbine proprietăţile sistemului de rotaţie al unui încărcător pe pneuri cu stabilitatea unui telehandler. De asemenea, suprastructura, inclusiv contragreutatea trebuie aduse cât mai aproape de sol și grupate în jurul axelor oscilante.
Astfel, încetul cu încetul, a apărut un utilaj cu un nou design, care va reprezenta probabil viitorul trend în domeniul săpării și încărcării pământului. Mecalac MWR reprezintă cel mai stabil și compact utilaj destinat șantierelor deschise în spaţii înguste, precum cele din cadrul aglomerărilor urbane sau din zonele peri-urbane.

Accesibilitatea în cabină:mecalac

Mecalac MWR are acum o cabină coborâtă, accesul operatorului fiind foarte ușor, acesta fiind facilitat și de două balustrade situate în stânga și dreapta scării. Coborârea se face ușor, datorită designului ergonomic, riscul de alunecare fiind practic eliminat.

Stabilitatea dinamică: designul utilajului sugerează stabilitate, iar partea superioară este integrată cu sistemul de rulare. Centrul de greutate este coborât spre sol „lipind" utilajul în timpul lucrului pe o poziţie fixă. Braţul articulat de excavare este format din trei segmente, cinematica acestora permiţând ca braţul intermediar să fie în timpul lucrului paralel cu cabina, fără să o depășească, ceea ce oferă o forţă de săpare și de încărcare a cupei mai mare decât în cazul unui utilaj clasic.

Operatorul beneficiază de avantajele sistemului de comandă integrat cu cele trei funcţii de lucru, deplasare sau parcare, acestea controlând viteza de deplasare, sistemul de lumini exterioare, adaptând turaţia motorului șamd.

Alimentarea cu combustibil: rezervorul care în mod tradiţional este montat pe partea rotativă a utilajului, deci la înălţime, este coborât în cazul Mecalac MWR, fiind montat pe șasiul inferior, între cele două punţi. Acesta oferă un avantaj unic pe piaţă, mai ales atunci când alimentarea se face fără pompă, fiind situat mai jos de umărul operatorului. Datorită întregii structuri superioare coborâte, verificările zilnice sau intervenţiile sunt acum mult simplificate, motorul sau sistemul hidraulic de comandă, împreună cu pompele de acţionare fiind poziţionate comod aproape de sol.

MECALAC anunţat în cadrul evenimentului Media Dialog BAUMA 2016, care a avut loc în luna ianuarie la München că modelul MWR este construit și poate fi văzut în luna aprilie la lucru, în cadrul standului său.

Vezi articolul

Despre noi

CTE Solution Utilaje Specializate are ca scop furnizarea de solutii complete pentru reciclare, salubritate si constructii. Am creat o retea de profesonisti care asigura suport si consiliere pentru a va realiza proiectele dumneavoastra, de la idee si pana la punere in functiune.

Citeste mai multe...

Contacteaza-ne

 

  • Location Sos. Bucuresti, Nr. 57, Ciorogarla, 077055, Jud. Ilfov, Romania
  • Phone+4.0372.150.844;  +4.0727.227.393
  •        +4.031.815.73.57
  • Emailoffice@ctesolution.ro